300510 0
300510 0
redactie • 19 jun 2010

Rechten of regulering?

De verschuivende positie van prostitutie in Nederland

Het LOVER-debat was een groot succes. Het is zelfs gekozen tot NRC's Debat van de week! Ik hoop hier binnenkort een verslag te kunnen plaatsen. - de webredactie

 

Utrecht loopt na Amsterdam voorop met aanscherpen van het lokale prostitutiebeleid om mensenhandel te bestrijden en de werkende vrouwen te beschermen. Heeft dit effect en wat vinden sekswerkers zelf van de aanpassingen? Kan Utrecht als test-case dienen het beleid op landelijk niveau? Op woensdag 23 juni organiseert feministisch tijdschrift LOVER een debat over de positie van sekswerkers in Nederland. Tijdens deze avond gaan o.a. de sekswerkers zelf, D66-raadslid Klaas Verschuure, PvdA-kamerlid Khadija Arib en Marieke Ridder, programmadirecteur ‘Prostitutie’ van Soa Aids Nederland met elkaar in gesprek.

In 2009 deed toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin een omstreden wetsvoorstel betreft de regulering van prostitutie en bestrijding van mensenhandel. Met de val van het kabinet is dit plan in de ijskast beland. Het wachten is nu op het nieuwe kabinet om de volgende stap te nemen. Ook op lokaal niveau is er veel in beweging, vooral in de stad Utrecht, waar burgemeester Aleid Wolfsen samen met D66 initiator is van een repressief beleid voor het grootste prostitutiegebied in de stad: ‘t Zandpad. Maar welk effect hebben deze maatregelen eigenlijk? En wat blijft er over van de rechtspositie van de vrijwillige sekswerker als ze door de overheid als slachtoffer wordt gezien?

Hoog tijd dus voor een debat waarin de verschillende stemmen binnen deze kwestie aan het woord komen. Debatleider Marjan Sax gaat in gesprek met de Roos Schippers (sekswerker), Utrechts raadslid Klaas Verschuure (D66), Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) en Marieke Ridder (SOA Aids Nederland). Maar ook met politici, belangenorganisaties, hulpverleners, exploitanten in de zaal.

Verder schetst Amerikaanse feministe en ex-sekswerker Audacia Ray in een videocolumn haar ideale wereld voor sekswerkers en brengt Voices of Women Media de mens achter de sekswerker naar voren in beeld en geluid.

Tijdschrift LOVER besteedt al 37 jaar aandacht aan vrouwenrechten, in juni brengt zij een speciaal themanummer uit over de rechten van sekswerkers. In dit nummer wordt ingegaan op de huidige politieke ontwikkelingen in Nederland, sekswerk en performance art en de invloed van loverboys. LOVER is eigenwijs en opiniërend, ze biedt een kritische blik op de wereld voor feministen (v/m).

Debat over de positie van de sekswerker in Nederland
Woensdag 23 juni 2010
Aanvang: 20.00 uur (deur open: 19.30 uur)
Cafe Florin, Nobelstraat 4 in Utrecht
Toegang gratis (reserveren gewenst via de LOVER-website)

Uw reactie

Uw reactie

adam

zaterdag 7 aug 2010 00:00

Maar Summer, wat doe je als het aanpakken van clienten tot geheim prostitutie leidt? Hoe kan je een cultuur aanpaken die niet openlijk wordt geuit? Ga je gewoon hopen dat de mensen die ermee bezig zijn elkaar met liefde en vrijheid behandelen? Als een vrouw bang is om te melden dat ze met prostitutie bezig is omdat ze haar pooier of clienten wil beschermen, wat moet je dan doen? Alles legaliseren zodat het toch open wordt gedaan? Of juist zo sterk represseren dat de meeste mensen het niet durfen ondernemen uit angst dat ze toch worden uitgevonden?

summer

zaterdag 7 aug 2010 00:00

Waarom wordt er in NL veel te weinig aandacht besteed aan het aanpakken van de kopers van sex, en de invloed die dat heeft op de vrouwenhandel, die explosief is gestegen. Waarom wordt er alleen gekeken naar de rechten van de sexwerkers die het 'vrijwillig doen' (vaak niet-en als dat wel zo is, dan is dat ook nog een kleine minderheid dezer dagen). Ik vind dat in deze tijden zo niet met vrouwen omgegaan mag worden, met geen enkele. Als wij mensenrechten serieus nemen in NL, dan moeten wij naar een Noors/Zweeds model, zodat de uitbuiting van de meerderheid van prostitutees langzaam uitgebannen kan worden. Ik ben zelf liberaal, maar op dit vlak absoluut niet. We hebben het hier over vrouwen die dagelijks verkracht worden, dit is sytematisch in NL prostitutie. En mensen maar lullen over de rechten van vrijwillige prostituees, die al een minderheid zijn, waarmee onvrijwillgen tot slachtoffer worden gemaakt. De legale status van prostitutie in NL heeft de gedwongen prostitutie doen toenemen. Dikke fail.

adam

vrijdag 6 aug 2010 00:00

Zijn er methodes om te onderzoeken of en hoe prostitutie dan minder openbaar wordt gedaan? Volgens mij is de enige manier waarmee het volledig wordt voorkomen is als iedereen redenen heeft om er niet aan mee te doen. Dit gebeurde vroeger denk ik vooral op basis van moraliteit en sterk gevoel dat er vervolgen aan zulke gedrag waren. Ik denk dat dit nog steeds de reden is waarom mensen die niet aan prostitutie mee doen dat niet doen. Misschien wordt prostitutie ook verminderd als een ideologie van vrije liefde weer populaire zou worden. Dan zouden mensen misschien nog wel veel seksen maar dan het niet goed vinden om het voor geld te doen. Inzover betaalde seks en vorm van dominatie is, misschien is onbetaalde seks dat niet? Toch lijkt het me dat je met seks bijna altijd met dwang en drang te maken heeft - dus blijft de vraag, denk ik, wat er in het algemeen kan gebeuren om seks van dominatie te ontkoppelen.

Manu Buhring

maandag 28 jun 2010 00:00

http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=88520&GID=342672

De Utrechtse Raad moet hier nog over vergaderen. Dat doen ze morgen: dinsdag 29 juni. Waarschijnlijk wordt dit punt tijdens de avond behandeld. De vergadering begint dan om 20 uur. De raadsvergaderingen zijn openbaar: dus komt allen!

Elise van Alphen

zaterdag 26 jun 2010 00:00

update: De voorgestelde nachtelijke sluiting van de prostitutiewoonboten op het zandpad in Utrecht, is de Utrechtse gemeenteraad niet doorgekomen. Wel werd er een maximum gesteld aan de hoeveelheid uren dat prostituees mogen werken (12 uur per dag), wordt de registratieplicht ingevoerd, en de leeftijd van kamerverhuur verhoogd naar 21.