09-90-2012
09-90-2012
Niels Vonberg • 9 sep 2012

Van Onze Homo's Blijven Ze Af!

PVV en Homonationalisme

Menig LOVER-lezer zal niet op de PVV stemmen en over het algemeen ligt deze partij die voor de vrijheid is, niet goed bij feministen en andere gendergeïnteresseerden. Hoewel... de afgelopen paar jaar bleken homo’s toch best graag op de PVV te stemmen. Wilders en zijn partij hebben al vaker donderpreken gegeven over moslims die het tolerante Nederland overschaduwen en daarmee onze homo’s bedreigen. Maar hoe homovriendelijk is de PVV?

De angst voor alles wat anders is dan Nederland is terug te vinden in de standpunten en kamervragen van de PVV wanneer het om homo’s gaat. Wanneer zij homoseksualiteit bespreken dan gaat het vrijwel altijd over homofobe culturen. Géén ontwikkelingsgeld naar Zimbabwe, omdat zij homoseksualiteit verbieden; kamervragen over de FIFA omdat zij niet alleen het WK gaan organiseren in Qatar in 2022, maar óók omdat zij zeggen dat homo’s daar dan maar geen seks mogen hebben omdat homoseksualiteit daar niet getolereerd wordt. Door de binnenlandse kruistocht van de PVV tegen alles wat met sharia en homofobie te maken heeft brengt deze partij homofobie steeds weer in relatie met niet-Westerse culturen. Wilders heeft er geen goed woord voor over. Van onze homo’s blijf je af, lijkt Wilders de rest van de wereld te willen zeggen.

 Het continu contextualiseren van homo’s in een nationale omgeving lijkt veel op het ‘homonationalisme’. Homonationalisme is een term die voor de eerste keer werd gebruik in het boek Terrorist Assemblages: Homonationalism in Queer Times (2007) van Jasbir Puar. Hierin beschrijft Puar onder andere hoe de politiek homoseksualiteit bewust inzet in de post-9/11 retoriek die vooral gericht is tegen andere culturen uit angst voor terrorisme. De ‘homo’ wordt vervolgens ingezet als een symbool van Westerse vooruitgang, tolerantie en weldenkendheid. Homoseksualiteit lijkt daarmee het toonbeeld te zijn van de superieure liberale, progressieve beschaving, waarbij de islamitische, homofobe, achterlijke cultuur verbleekt.

 De PVV bedient zich ook van een dergelijke retoriek. Een partij als PVV neemt het op voor homo’s die zich bedreigd voelen wat betreft hun seksualiteit. Wilders ontvangt homo’s met open armen en dát voelt warm aan. Homo’s horen bij ons, bij Nederland, bij onze natie. Wie het daar niet mee eens is, hoepelt maar op. De PVV eigent zich de belangen van homo’s en lesbiennes op, maar onderwerpt de homo-emancipatie aan hun eigen xenofobische standpunten.

 Het zou een goed idee zijn als homo’s die op een partij stemmen vanwege hun seksualiteit, goed nadenken waarop ze precies stemmen. Wilders neemt nauwelijks deel aan debatten waarin homoseksualiteit centraal staat. Het is jammer dat verenigingen als het COC en homo’s in het algemeen daar nauwelijks publiekelijk op ingaan. Wanneer seksualiteit wordt gekoppeld aan een ideologie, dan worden er automatisch mensen uitgesloten. Dat is onnodig en kwetsend – juist homo’s zouden toch kunnen weten dat dat anders moet.

Bovenstaande foto verscheen eerder op feastforfun.com

 

Dit is een artikel in een serie van artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Lees ook:

Diversiteit en Educatie: een Valse Start

Betaalbaar en Solidair

Prostitutie: Elke Dag Spannend

D66 en de Transgender Stem

Het 'Wij-Land' van het CDA

 

 

Uw reactie

Uw reactie