online-feminism
online-feminism
redactie • 4 feb 2014

VERSLINDT HET ONLINE FEMINISME ZICHZELF?

Afgelopen vrijdag stond het centraal in LOVER’s Uitgelicht: de long-read ‘Feministic Toxic Wars’ op The Nation, waarin Michelle Goldberg zegt dat het agressief verwoordde dispuut tussen online feministen van verschillende ideologische gezindten de beweging schaadt. Het online feminisme verslindt zichzelf op die manier, zo stelt ze. De publicatie van haar artikel sloeg in als een bom; vooral op Twitter gingen de voor- en tegenstanders hard tegen hard de strijd aan. Jessica Grose van Slate schreef een reactie op Goldbergs analyse, waarin ze de harde conclusie van Goldberg nuanceert. Zusterstrijd is niks nieuws binnen het feminisme, zegt Grose, de beweging is nooit monolithisch geweest. Bovendien levert het felle dispuut in de publieke arena van het internet ook aandacht op voor kwesties die anders waarschijnlijk onopgemerkt gepasseerd zouden zijn. Veel doelen zijn juist dankzij die strijd verwezenlijkt. En misschien waren die doelen ook wel meer het verwezenlijken waard omdát ze de publieke opinie doorstonden.  De reactie van Grose op Goldberg,  Is “Toxic" Online Culture Paralyzing Feminism?’ staat vandaag centraal in LOVER’s Uitgelicht.

‘The Internet is different now. There was no Twitter back then—at least not the Twitter we know now. There were comments that we took to heart, but it rarely felt like being under assault. Of course, that’s because not as many people could express themselves as they can now. Social media has been an amazing tool for giving so many people a voice, and I would never want to go back to the days when only those who got jobs at Jezebel had the mic.’ – Jessica Grose.

Uw reactie

Uw reactie

Anoniem

zaterdag 15 feb 2014 00:00

Er is inderdaad een groot gebrek aan feministische 'sisterhood'. In bladen als de Volkskrant probeert de éne feminist de ander af te troeven door argumenten te trivialiseren en nadruk te leggen op wat dan 'echt' belangrijk zou zijn. Naar mijn idee zijn er geen vaststaande waarheden en is het doodzonde dat er zo weinig loyaliteit is. Ieder die zich feminist noemt lijkt zich in te willen zetten voor vrouwenrechten en emancipatie, stop dan in godsnaam met muggenziften en aftroeven, neem een voorbeeld aan het 'oldboysnetwerk' van de mannen. Zonder elkaar red je het niet, met elkaar bereik je een hoop. Ik ben precies om deze reden gestopt met een feministisch initiatief omdat ik simpelweg het oeverloze gekanker van medefeministen niet meer trok. We zorgen er alleen voor dat men het 'feminisme' dat al immer door het slijk gehaald is, nog meer ridiculiseert.