a
a
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 5 dec 2013

VOORZICHTIG BLOEIEND FEMINISME IN CHINA

Was Lover’s Uitgelicht gister nog gewijd aan vrouwen die zich in India en Pakistan tegen de vrouwenonderdrukking verzetten, vandaag reizen we af naar nog oostelijker gebied: China. Als we het over de positie van vrouwen in de maatschappij hebben, hebben we het meestal over onze eigen westerse samenleving of over de islamitische culturen, vrijwel nooit komt de stand van zaken in het überpatriarchale China ter sprake. Komt dat doordat China, de stille economische wereldmacht die hard op weg is naar de leidinggevende positie in een nieuwe wereldorde, van oudsher altijd zo gesloten is geweest? Die vraag is niet half zo belangrijk als kijken naar wat er momenteel in China gebeurt, nu het land haar grenzen steeds meer opent voor invloeden van buitenaf. Zoals: De Vagina Monologen. Riep dat toneelstuk over de hele wereld controverse op, nergens werd het debat zo hevig en gemeen als in patriarchaal China. Het begon toen zeventien Chinese studentes reclame maakten voor de opvoering van het stuk op hun campus, door te poseren met borden waarop ‘citaten’ van hun vagina stonden. Zinnen als ‘Mijn vagina zegt: ik wil vrijheid’ en ‘Mijn vagina zegt: ik bepaal wie er binnen komt’. De foto’s van de studentes riepen een storm van woedende protest op van voornamelijk mannen. Op het internet werden de studentes immoreel genoemd en met prostituees vergeleken. Toch kunnen deze mannen beter op hun tellen passen, want het Chinese feminisme staat wellicht nog in de kinderschoenen, maar de opmars ervan is niet meer te stuiten, zo stelt de Chinese correspondente Lijia Zhang in haar artikel voor South China Morning Post. Lijia is een van de eerste afgestudeerden aan China’s eerste Feministische School, die opgericht werd door een verbond van verschillende Chinese feministische organisaties. Jawel, dat leest u goed: China heeft een feministische school. En vergelijk dat dan met het democratische India waarin zoiets onmogelijk zou zijn. Lijia’s analyse van het voorzichtig tot bloei komende Chinese feminisme is intelligent, inzichtelijk, boeiend verwoord en vooral hoopgevend. Daarom staat haar artikel ‘China's rebels with a feminist cause’ vandaag centraal in Lover’s Uitgelicht.

‘Since Ai Xiaoming, a feminist professor from Sun Yat-sen University in Guangzhou, staged the first show (of The Vagina Monologues – red.) on the mainland in 2003, various versions have been performed in several cities, gingerly, yet bravely. China’s reforms, with all the opportunities presented to women, have also brought setbacks. The income gap between working men and women is widening steadily; prostitution has become widespread; domestic violence is on the rise; and too few women occupy senior positions in government. Gender equality remains a distant dream. Yet amid such a harsh environment for women, I have witnessed with delight the blossoming of feminist activism’ -  Lijia Zhang.  

Wie meer wil lezen over de ontvangst van de Chinese Vagina Monologen en meer van de gewraakte foto´s van de studentes wil zien kan hier terecht.

Uw reactie

Uw reactie