Facebook censored
Facebook censored
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 29 okt 2013

VROUWELIJK SCHAAMHAAR HET LAATSTE TABOE?

De emancipatie van de vrouw zit in de derde feministische golf en toch is het taboe van het vrouwelijke schaamhaar nog niet geslecht. Ook Lover zal er dit jaar aandacht aan besteden met de Haardagboeken: een reeks columns waarin onze redacteuren de kwestie ontharing versus natuurlijke wildgroei zullen onderzoeken. Dat dat anno 2013 nodig is, blijkt ook uit de column van Charlotte Biskop, gisteren op de weblog Joop. Biskop maakt daarin gewag van het geval Petra Collins: een Amerikaanse kunstenares die deelnam aan het Instagram-project ‘a bikini a day’. ‘A bikini a day’ plaatst dagelijks een foto van een vrouw in bikini, maar toen Collins daar een bijdrage aan leverde – een foto van haar onderlijf in een bikinibroekje – werd haar account subiet verwijderd. De reden: Collins had haar bikinilijn niet onthaard. En ook op Facebook werd haar account om dezelfde reden verwijderd. Biskop spreekt in haar verhaal haar verontwaardiging uit over het feit dat vrouwelijke beharing tegenwoordig als aanstootgevend wordt beschouwd en onderzoekt wat dat voor haar identiteit betekent. Willen we als vrouw op onze inhoud of op onze aantrekkelijkheid beoordeeld worden en waarom is allebei niet mogelijk? Biskops column ‘Schaamhaar’ weerspiegelt de vragen die talloze vrouwen zichzelf stellen wanneer ze met dit  dilemma geconfronteerd worden en staat daarom vandaag centraal in Lover’s Uitgelicht.

‘Het hele feestje lang heb ik me schuldig gevoeld. Door zelf te willen passen binnen het plaatje dat mijn feministische voorgangers met alle macht hebben bestreden, houd ik de wereld in stand waarin Petra Collins niet welkom is. En dat wil ik niet. Maar ik wil me ook niet opwerpen als boegbeeld van de Derde Feministische Golf door mijn schaamhaar te showen en mijn push-up BH te verbranden.’ – Charlotte Biskop

Wie het oorspronkelijke verhaal van Petra Collins wil lezen en de gewraakte foto nader wil bekijken kan hier terecht op de Huffington Post. 

Uw reactie

Uw reactie