reasons-not-to-be-a-feminist
reasons-not-to-be-a-feminist
redactie • 7 aug 2015

Wat te doen bij ‘waarom ik geen feminist ben’

Word jij ook zo moe van mensen die uitgebreid gaan uitleggen waarom ze geen feminist zijn en dan met argumenten komen als ‘Feministen hebben het altijd maar over vrouwenrechten, maar ik ben voor gelijke rechten van beide genders’ en bladiblabla? Dan hebben we vandaag een bijzonder fijne traktatie voor je, met dank aan LOVER-lezeres Jose Renkens, die ons van de tip voorzag.

Onze traktatie betreft de repliek van Jenna Christian op Lauren Southern. Als die namen je niks zeggen, geen zorg, ons zeiden ze ook niks. De video van Lauren Southern, Why I’m Not A Feminist, zegt in elk geval genoeg. Geen wonder dat Jenna Christian zich geroepen voelde om in de pen te klimmen. Southern verliest zich in alle clichés en broodje-aapverhalen die er rond het feminisme bestaan. We noemen er een paar. ‘Feministen zwijgen bij kwesties als de zelfmoordcijfers bij mannen, dodelijke ongelukken van mannen op de werkvloer, mannelijke oorlogsslachtoffers en mannelijke geweldslachtoffers.’ Of wat dacht je van: ‘Vrouwen winnen altijd bij voogdijgeschillen’ of ‘feministen gaan ervan uit dat alle mannen geprivilegieerd zijn en alle vrouwen onderdrukt worden.’ Of, ook leuk: ‘Vrouwen worden nooit uitgelachen als ze niet mannelijk genoeg zijn.’

Christians kennis van zaken is indrukwekkend en haar geduld met Southerns aannames is bewonderenswaardig. Stuk voor stuk weerlegt ze deze platitudes, gewapend met feiten, cijfers en geschiedkundige bronnen: een helder, geïnformeerd en genuanceerd betoog – waarvan we natuurlijk niet verwachten dat je het uit je hoofd leert voor de eerstvolgende keer dat er weer iemand uitlegt waarom hij of zij – want zulke mensen denken nog altijd in binaire genders – geen feminist is. Dat is vanaf nu dubbel werk verrichten, want diegene naar Christians ‘A Reply to Lauren Southern’s “Why I’m Not a Feminist’ verwijzen is al genoeg. Knappe cognitieve dissonantie als die persoon dan nog kan blijven vasthouden aan de misvattingen over wat feminisme nou écht inhoudt.

Uw reactie

Uw reactie