Daten als feministische actie

Afbeelding via canva
Afbeelding via canva
Fleur Haages (redacteur)

Het zonnetje schijnt, de dorre wintertakken maken plaats voor kleurrijke bloemetjes en spoedig kunnen we de onderste laag van onze ritsbroeken eindelijk los ritsen om plaats te maken voor een korte broek!

Het is lente en ik voel wel degelijk de lentekriebels en een verlangen naar vlinders in mijn buik. Ook bekruipt mij een licht jaloers gevoel als ik een schattig stel zie picknicken in het vondelpark. Ik ben zeker geen unhappy single maar ook ik als strong independent woman vind het soms fijn om klef te kunnen zijn met iemand. Tijd om me dus ook weer over te geven aan het leed wat daten heet.

Als persoon maar zeker ook als feminist heb ik een duidelijke mening en altijd wel mijn woordje klaar. Maar dat was lang niet altijd zo. Ook ik heb gedate met mensen die me probeerden klein te houden, mijn standpunten onzin vonden en mij het gevoel gaven dat ik niet goed genoeg was. Nu, ouder en wijzer, en met wat meer zelfliefde, probeer ik me bewuster te zijn van de rode vlaggen die je kunt tegenkomen in het dateleven. Want hoe kun je ervoor zorgen dat daten een feministische actie wordt? Door te daten als feminist natuurlijk! En met deze tips wordt dat een stukje makkelijker.

  1. Niet luisteren naar de conventionele patriarchale bullshit die mensen je vertellen op dates te doen.

Ik weet nog goed hoe ik en mijn moeder vroeger gesprekken hadden over mannen en daten. Ik snapte maar niet waarom het bij mij nooit lukte en vroeg haar waar het aan kon liggen. In plaats van de conclusie trekken dat ik en de man in kwestie waarschijnlijk niet compatibel waren, vertelde mijn moeder me dat mannen gewoon niet zo houden van vrouwen die “moeilijk zijn”. Met problemen kon je beter naar je vriendinnen en een man moest je gewoon tevreden houden door lief te zijn en je mond te houden over wat je écht dacht of voelde.

Slecht advies natuurlijk en mijn moeder is daar compleet op terug gekomen nu zij ook weer aan het daten is. Het is ook gewoon heel ouderwets om in die genderconstructies te denken want mannen kunnen bijvoorbeeld ook heel emotioneel reageren en ook vrouwen kunnen rationeel zijn. Het gaat er juist om dat je een partner vindt die jou aanvult in jouw behoefte en jou de leukste van de wereld vindt om wie je écht bent!

  1. Geen leuke date? Ga naar huis.

Als people pleaser vind ik het altijd lastig om te weten wanneer het tijd is om naar huis te gaan. Zelfs al loopt de date heel stroef of stelt de persoon tegenover me bijna geen enkele vraag terug, dan probeer ik het nog steeds vol te houden. Het is hoog tijd dat het genormaliseerd wordt dat je dan gewoon op staat en bedankt voor de avond. Ik ben altijd bang om dan gezien te worden als een bitch of arrogant maar who cares? Als iemand niet de moeite neemt jou te leren kennen en het duidelijk maakt geen oprechte interesse te hebben dan verdoe je gewoon je tijd. Je kunt beter je tijd en geld besteden aan activiteiten met mensen die jou wel waarderen.

  1. We zitten niet meer op de basisschool dus spelletjes spelen is een no go.

Ik ging altijd voor de emotioneel onbereikbare persoon want dat werkt extreem verslavend voor mijn ADHD-brein. Een dopamine boost krijgen en niet weten wanneer de volgende keer is dat je dat weer gaat voelen is wat het spannend maakt deze persoon te daten, maar tegelijkertijd maakte het me mega onzeker op de momenten dat ik niks hoorde. Dit had zelfs effect op mijn gemoedstoestand in andere sociale situaties omdat ik zo bezig was met aandacht krijgen van mijn toenmalige scharrel. Nu ben ik echt allergisch voor die welles nietes perikelen. Het is eigenlijk helemaal niet sexy om je steeds af te moeten vragen of iemand je nog wel ziet zitten of te moeten smeken om een klein beetje belangstelling. Beseffen dat je meer waard bent dan dat zorgt ervoor dat je deze mensen in de toekomst liever kwijt dan rijk bent.  

  1. Maak de eerste move!

Iedereen is onzeker als het aankomt op de liefde. Al zeg je dat het je allemaal niet uitmaakt, is het geen zonde om te willen dat iemand je liefheeft. Zoals Celine zegt in Before Sunrise: “Isn’t everything we do in life a way to be loved a little more?” Om dat waar te maken mogen wij als vrouwen best een keer de eerste move maken. Het straalt juist zelfvertrouwen uit dat je weet wat je wilt en niet bang bent om je kansen te grijpen. Heb jij zin om een drankje te doen bij die leuke bar? Stel het voor! Heb jij al een tijdje een oogje op die ene collega? Stuur die persoon een bericht! De tijden van afwachten zijn voorbij want we zijn jong en we willen wat. #Girlboss.   

  1. Heb plezier!

Tot slot is het natuurlijk van belang dat je plezier hebt tijdens het daten! Het gaat vaak met ups-and-downs maar het zorgt ook vaak voor grappige anekdotes. Ook leer je veel over jezelf tijdens het daten; je kunt beter je grenzen bepalen en uitvinden wat wel en niet voor jou werkt in een toekomstige partner.

Het huidige datingveld is rough maar neem geen genoegen met minder omdat je het single zijn saai vindt of omdat je bang bent om alleen te blijven. Er is ook zoveel leuks wat je solo of met je vrienden kunt beleven! Overweeg het aangaan van een relatie alleen als jij je ook 100% comfortabel voelt met jezelf, en de persoon waarmee je date een aanvulling is op je leven en niet een opvulling. Met deze wijze afsluitende woorden gun ik jullie veel date-plezier en een geweldige hot girl summer!

Help je mee om 50 jaar LOVER te vieren?
Dit jaar bestaat LOVER 50 jaar. Sinds de start in 1974 draait LOVER volledig op vrijwilligers en donaties. Om ons verleden te eren en ons jubileum te vieren maken we een fysieke uitgave. Daarvoor is - naast de tomeloze vrijwillige inzet van schrijvers en beeldmakers - ook geld nodig. Er is €3100 nodig om de productie en verzending van de fysieke uitgave te bekostigen en een evenement hieromheen te verwezenlijken. Wil jij meehelpen? Doneer dan aan onze crowdfunding bij Voordekunst. Vergeet ook zeker niet de tegenprestaties te checken!