LOVER jaaroverzicht 2021

LOVER 2022 beeld door Nadine Colijn
LOVER 2022 beeld door Nadine Colijn
redactie • 31 dec 2021

Het jaar 2021 zit erop! Wij van LOVER kijken met trots terug op een productief jaar vol spraakmakende artikelen, persoonlijke columns en stijgende bezoekcijfers. Welke artikelen zijn het best gelezen? Welke riepen de meeste discussie op? Is er verschil tussen de reacties op onze sociale media? En wie was dit jaar de meest productieve auteur?

In 2021 publiceerde LOVER maar liefst 113 artikelen. Dat zijn er 22 meer dan het jaar ervoor. Het leeuwendeel, te weten 82 artikelen, staat op naam van vaste redacteurs en bestuursleden. De overige 31 artikelen zijn geschreven door externe auteurs. Sinds half februari heeft LOVER ook een eigen beeldredactie, die dit jaar 57 originele beelden bij artikelen heeft gemaakt.
Verreweg de meeste artikelen zijn gepubliceerd in de rubriek Politiek & Maatschappij (54 artikelen). Op afstand volgen de rubrieken Columns (22), Recensies & Tips (21), Kunst & Cultuur (11) en English (5).

Net als in 2020 voert bestuursvoorzitter Miranda Valkenburg met 14 artikelen de ranglijst aan van meest productieve LOVER-auteurs van 2021. Op nummer twee staat Saar van der Lugt met 11 artikelen. Jessica Fenenga en Pierre Winkler delen de derde plaats met elk 8 artikelen. Maaike van Leendert (7 artikelen) en Willemijn Roodbol (6 artikelen) maken de top 5 van ijverigste auteurs compleet.

Om te bepalen welke artikelen het best gelezen zijn, is gekeken naar bereik en betrokkenheid op sociale media. Hoe vaak is er op de link geklikt? Hoeveel waardering kregen de artikelen in de vorm van hartjes en duimpjes? Hoe vaak zijn ze gedeeld? Waar is het vaakst op gereageerd?

Top 5 - Twitter
Het jaar 2021 begon voor LOVER met een relletje. Op 12 januari publiceerde Jessica Fenenga een column waarin ze pleit voor tolerantie en acceptatie van verschillende ideeën over feminisme. Feminisme is geen eenheidsworst: meningsverschillen en kritische noten horen erbij. Echter, mensen buitensluiten – op welke grond dan ook – is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Eén tussenzinnetje (tussen haakjes) in haar column leidde tot nogal wat ophef. En zoals gebruikelijk op Twitter: het ging er hard en ongenuanceerd aan toe. Sommige reacties waren zo fel en persoonlijk dat we ons genoodzaakt zagen om daags na de publicatie met een verklaring naar buiten te treden. Alle commotie heeft Jessica wel mooi de eerste plaats opgeleverd in de top 5.

1. Feminisme gaat niet over perfectie – door Jessica Fenenga
2. LOVER-tips voor de kerst – door Miranda Valkenburg
3. Diversiteit en intersectionaliteit in de politiek: de schijn van gelijkwaardigheid – door Anna Helgason, Sherida ten Lande en Rosanne de Vries
4. De Bovengrondse stopt: “Wij wilden het feminisme toegankelijk maken” – door Saar van der Lugt
5. Women in policy making: chief Theresa Kachindamoto – door Lisa-Anne Julien

Top 5 - Instagram
Ze waren er helemaal klaar mee, de meiden van feministisch platform DAMN, HONEY: die eeuwige mannelijke blik in seksverhalen. Het gros ervan barst van de cis- en heteronormativiteit, waarin vrouwelijke personages enkel dienen als lustobject. Dus namen Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen zelf maar het initiatief om wat diversiteit aan het genre toe te voegen. In hun seksverhalenbundel Damn horny is de male gaze ver te zoeken. Saar van der Lugt schreef er een recensie over, die op Instagram de meeste hartjes kreeg.

1. Seksverhalen zonder de male gaze – door Saar van der Lugt
2. De twintigste verjaardag van het ‘homohuwelijk’ – door Willemijn Roodbol
3. Gewoon bloot is niets om je voor te schamen – door Saar van der Lugt
4. De eerste vrouw in de Tweede Kamer: wie kent haar niet?! – door Jessica Fenenga
5. De onzichtbare ziekte (die vooral vrouwen treft) – door Miranda Valkenburg

Top 5 - Facebook
Een béétje zichzelf respecterende lesbienne draagt een houthakkersblouse onder haar tuinbroek. Toch? Nou nee, niet bepaald. Maaike van Leendert onderzocht waar stereotiepe ideeën over lesbiennes vandaan komen. Haar artikel hierover kreeg op Facebook de meeste likes en shares.

1. Protesteren in je tuinbroek – door Maaike van Leendert
2. It’s your own fault: een indringende fotoserie over victim blaming – door Willemijn Roodbol
3. De (on)zin van het ‘boerkaverbod’ – door Willemijn Roodbol
4. Tips om snel rijk(er) te worden! – door Miranda Valkenburg
5. Een beetje moedeloos – door Maaike van Leendert

Top 5 - LinkedIn
De anticonceptiepil voor vrouwen bestaat al ruim zestig jaar. In haar artikel ‘Slik jij of slik ik?’ onderzocht Saar van der Lugt waarom er nog steeds geen mannenpil is. Is er geen markt voor? Is het medisch onhaalbaar? Zijn mannen biologisch gezien te gecompliceerd? Of staan maatschappelijke normen en financiële motieven de ontwikkeling in de weg? De conclusie: de meeste mannen willen best slikken, maar er is een culturele en politieke omslag nodig voordat er een mannenpil op de markt komt. Dit artikel, gepubliceerd op 18 februari 2021, kreeg op LinkedIn de meeste duimpjes.

1. Slik jij of slik ik? – door Saar van der Lugt
2. Protesteren in je tuinbroek – door Maaike van Leendert
3. Vrouwen, ga eens aan het werk! – door Jessica Fenenga
4. Feminisme in de Moeminvallei – door Aimée Dabekaussen
5. Feminisme gaat niet over perfectie – door Jessica Fenenga

Op naar 2022
Statistisch gezien zijn bovenstaande klassementen uiteraard niet te betwisten. Maar wellicht ben je van mening dat een bepaald artikel een hogere plek had verdiend. Misschien vind je het volslagen onbegrijpelijk dat dat ene artikel niet vaker gelezen en gedeeld is. Of wil je een artikel nogmaals onder de aandacht brengen. Zet ze in de reacties en laat het ons weten!

Wij van LOVER danken jullie voor alle feedback, likes, shares, retweets, comments en input. Ofwel in goed Nederlands: wat fijn dat jullie ons werk ook dit jaar konden waarderen. Graag tot ziens in 2022!


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.