LOVER Tipt #11 2022

Beeld: Marlijn Metzlar
Beeld: Marlijn Metzlar
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

In deze editie van LOVER Tipt hebben we weer enkele pareltjes voor je verzameld. Voor ieder wat wils: of je nu streeft naar een evenwichtige taakverdeling op de werkvloer, naar een duurzame en diervriendelijke samenleving, naar herwaardering van moederschap of naar betere seks. Ook tippen we twee evenementen die binnenkort plaatsvinden.

Nacht van de Heks, 31 oktober
Naar schatting zijn er aan het eind van de Middeleeuwen tussen de 40.000 en 100.000 mensen gestorven na heksenvervolging. Minstens 80 procent was vrouw. Op 31 oktober organiseert Atria de Nacht van de Heks als ode aan hen. Wie waren deze vrouwen en waarom waren ze zo bedreigend voor hun omgeving? Wat is de relatie tussen de heksenvervolgingen toen en geïnternaliseerde patronen nu? Waren ze een vrouwenjacht of zit de relatie tussen heksenvervolgingen en vrouwonvriendelijkheid ingewikkelder in elkaar? De Nacht van de Heks vindt plaats op maandag 31 oktober van 19.00 – 21.30 uur bij Atria, Vijzelstraat 20 in Amsterdam. Het event is ook online bij te wonen. Voor meer informatie en tickets, klik hier.

LOVER schreef al eerder over heksenvervolgingen, zie bijvoorbeeld de recensie van De vrouwen van Vardø en het artikel Feminist witches: heksen op de brandstapel, radicaal-feministische heksen en zingende heksen op TikTok.

Gender Equality Forum, 24 en 25 oktober
Op 24 en 25 oktober organiseert het European Institute for Gender Equality het eerste Gender Equality Forum. Doel van dit evenement is het identificeren en wegnemen van hindernissen die gendergelijkheid in de Europese Unie in de weg staan. Tijdens deze twee dagen zijn er tal van paneldiscussies, praktische workshops en sessies om ervaringen uit te wisselen. Ook worden er de resultaten van de Gender Equality Index van 2022 gepresenteerd, een jaarlijkse benchmark van gendergelijkheid in de EU. Het forum vindt plaats in Brussel en wordt live uitgezonden op sociale media. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Boek: De NEE-club
Een bedrijfsfeest plannen, een beterschapskaart regelen, geld inzamelen en het cadeau regelen voor een pensionerende collega. Het lijken onschuldige taken, maar vier vrouwelijke wetenschappers laten zien hoe deze taken meestal door vrouwen uitgevoerd worden en hun carrière negatief beïnvloeden. Hoe dat precies werkt lees je in het vorige maand verschenen boek De NEE-club: hoe we voorkomen dat vrouwen het minst gewaardeerde werk op zich nemen (oorspronkelijke titel: The No Club: Putting a Stop to Women’s Dead-End Work). Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund en Laurie Weingart leggen de mechanismen bloot achter de taakverdeling op de werkvloer én bieden een oplossing: het oprichten van een zogenoemde ‘nee-club’.

Boek: Naar een vegan wereld
Hoewel veganisme steeds populairder wordt, heeft de vegan beweging nog steeds geen grote deuk in de consumptie van dierlijke producten kunnen slaan. In Naar een vegan wereld biedt de Vlaamse auteur en activist Tobias Leenaert oplossingen om de transitie te versnellen. Hij pleit voor een pragmatische aanpak en een gematigde toon. In plaats van slogans als ‘Vlees is moord’ of het bekritiseren van tussenstappen zoals flexitarisme is het effectiever om goed gedrag te stimuleren. Met andere woorden: minder moralisme en meer verleiding. Naar een vegan wereld is de Nederlandstalige uitgave van het boek How to Create a Vegan World (2017). Het boek geeft een routekaart om te komen tot een diervriendelijke, duurzame en gezonde samenleving en groeide in korte tijd uit tot een moderne klassieker binnen de veganistische beweging. Voor de Nederlandstalige uitgave is de tekst verrijkt met recente en op Nederland en België toegespitste bronnen en voorbeelden.

Boek: Alle moeders werken al
Vrouwen moeten werken alsof ze geen kinderen hebben en hun kinderen verzorgen alsof ze geen werk hebben. Terwijl we er in Nederland zo trots op zijn dat vrouwen gelijke rechten hebben, valt dat in de praktijk nog vies tegen. Fulltime werkende vrouwen zouden geen geschikte moeders zijn, maar parttime werkende moeders krijgen al snel woorden als lui en verwend naar hun hoofd. Alleenstaande moeders trekken ondertussen aan het kortste eind: zij leven dikwijls in armoede en hebben niet de ‘keuzes’ waar het feminisme zo vaak de mond van vol heeft. Want ja, niet alleen mannen en neoliberale politici hebben bijgedragen aan de onderwaardering van zorgtaken, maar ook feministen. Anja Meulenbelt pleit in het boek Alle moeders werken al voor een hernieuwde waardering voor moederschap en een maatschappij waarin zorg de ruimte krijgt die ze verdient. 

Docudrama: Along the Way
Twee jonge vrouwen raken tijdens hun vlucht naar Europa hun familie kwijt. Ze moeten zich zien te redden tussen de mensenhandelaren en drugsdealers, en het najagen van hun dromen dwingt hen tot het maken van pijnlijke keuzes. Along the Way (NPO) is losjes geïnspireerd op de echte ervaringen van de Afghaanse tweelingzussen Malihe en Nahid Rezaie die de hoofdrollen spelen. Toen regisseuse Mijke de Jong de zusjes ontmoette, woonden zij al jaren in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, waar De Jong vrijwilligerswerk deed. Het docudrama Along the Way put uit de ervaringen van de zussen, die als tieners vanuit Iran via Turkije naar Griekenland vluchtten. Inmiddels verblijven ze in een asielcentrum in Duitsland.

Documentaire: Hedy d’Ancona - het persoonlijke is politiek
Op 1 oktober werd Hedy d'Ancona 85 jaar. Naar aanleiding hiervan maakten regisseuses Doortje Smithuijsen en Roos van Ees de documentaire Hedy d'Ancona: het persoonlijke is politiek (NPO). Het is niet alleen een film over het werk en leven van deze sociologe, politica en feministe. Meer gaat de film over de onderwerpen waar D’Ancona zich altijd hard voor heeft gemaakt: vrouwenrechten, het recht op zelfbeschikking en het recht op een waardig levenseinde. 

Artikel: Nine Ways That Capitalism Is Ruining Sex
Als mensen vooral moeten werken en produceren, wat gebeurt er dan met seks en seksualiteit? Het antwoord varieert, maar in het kort: niets goeds. In haar artikel Nine Ways That Capitalism Is Ruining Sex beargumenteert wetenschapster Breanne Fahs (Arizona State University) hoe kapitalisme onze houding ten opzichte van ontspanning en seks negatief beïnvloedt. Vooral voor vrouwen zijn de gevolgen dramatisch. Zij hebben het meest te lijden onder het kapitalisme en het patriarchaat, waarbinnen hun seksualiteit en lichamelijke autonomie sinds jaar en dag met minachting worden behandeld.

Artikel: De seksuele revolutie was vooral fijn voor mannen
De introductie van de anticonceptiepil in 1964 was een van belangrijke aanjager van de seksuele revolutie in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Seks kwam losser te staan van voortplanting en er kwam meer nadruk op individuele beleving. Dat leidde er ook toe dat seks en huwelijks verder van elkaar afdreven. Vooral mannen profiteerden hiervan. Dat beargumenteert journaliste Annedieke Kuchler in haar artikel De seksuele revolutie was vooral fijn voor mannen, en versie 2.0 trekt dit recht.

Artikel: Hard won and easily lost
Agressie is voor mannen een manier om hun mannelijkheid te herstellen, wanneer ze het gevoel hebben dat die in twijfel wordt getrokken. Hoe dat werkt, leggen Joseph Vandello en Jennifer Bosson uit in hun uitvoerige artikel Hard won and easily lost: A review and synthesis of theory and research on precarious manhood. Het artikel stamt al uit 2013, maar het fenomeen van onzekere mannelijkheid en de gevolgen daarvan is helaas nog even actueel. In het kort komt het hierop neer: mannelijkheid is iets wat verdiend en bewezen moet worden. Vrouwelijkheid daarentegen wordt doorgaans gezien als het resultaat van een natuurlijke en biologische ontwikkeling. Daarom ervaren mannen meer angst voor hun (gender)status dan vrouwen en dit kan leiden tot risicovol, onaangepast en agressief gedrag. In een van de experimenten lieten de onderzoekers mannen een stereotiep vrouwelijke taak uitvoeren. Het experiment werd aangekondigd als een studie naar fysieke coördinatie bij nieuwe taken. De ene groep mannen kreeg instructies hoe ze het haar van een vrouwelijke mannequin met pruik moesten vlechten en er roze strikken in moesten knopen. In de controlegroep kregen mannen een mechanisch identieke (maar genderneutrale) vlechtactiviteit: een touwversterkende taak. Na de vlechttaak konden de mannen kiezen uit twee verschillende vervolgtaken: een genderneutrale puzzeltaak of een mannelijke stoottaak. Meer dan twee keer zoveel mannen uit de mannequingroep kozen voor de stoottaak.

LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.