LOVER Tipt #6 2023: IDFA

IDFA 8-19 november 2023
IDFA 8-19 november 2023
redactie • 4 nov 2023

Van woensdag 8 tot en met zondag 19 november vindt voor de 36ste keer het internationale documentairefestival IDFA plaats in Amsterdam. Uit het bomvolle programma heeft LOVER een aantal documentaires geselecteerd die je niet wil missen.

The Disappearance of Shere Hite
De feministische schrijfster-onderzoekster Shere Hite (1942-2020) baarde in 1976 wereldwijd opzien met de publicatie van The Hite Report over het vrouwelijk orgasme. Op basis van duizenden anonieme enquêtes concludeerde ze onder meer dat vrouwen geen penetratie nodig hebben en dat andere manieren van stimulatie vele malen effectiever zijn. Deze bevindingen stonden lijnrecht tegenover de destijds heersende opvattingen.

De documentaire The Disappearance of Shere Hite demonstreert hoe kennis van en over vrouwen systematisch wordt uitgewist. Ter illustratie, de clitoris is in de 17e eeuw al beschreven, en toch wordt dit orgaan telkens opnieuw ‘ontdekt’. “There is a disappearance of feminist knowledge, systematically, century after century, decade after decade. Young women have to battle the same battles over and over again.”

De documentaire laat pijnlijk duidelijk zien hoe het onderzoek van Hite werd afgekraakt en zijzelf geridiculiseerd. The Hite Report werd desalniettemin een wereldwijde bestseller en staat nog steeds in de top 30 van bestverkochte boeken ooit in de VS. Toch is haar naam bij jongere generaties vrijwel onbekend.

Voor meer informatie, tickets en tijden, klik hier.

Copa 71
De documentaire Copa 71 is een ander voorbeeld van hoe vrouwen systematisch uit de geschiedenisboeken worden geweerd. Vrouwenvoetbal kent tegenwoordig een onmiskenbare status, maar wordt gepresenteerd als een redelijk recent fenomeen. Het kent echter een lange geschiedenis van tegenwerking; menig voetbalbond verbood het zelfs.

In 1971 vond - bij wijze van commerciële stunt - de Copa 71 plaats, waarbij de beste vrouwenvoetbalteams ter wereld het tegen elkaar opnamen. Tegen alle verwachtingen in werd het toernooi een daverend succes; het is nog steeds het bestbezochte sportevenement voor vrouwen ooit.

(tekst gaat door onder afbeelding)
Copa_71_beeld_via_IDFA.jpeg

De Copa 71 had het vrouwenvoetbal wereldwijd kunnen lanceren, maar raakte in de vergetelheid door toedoen van het door mannen gedomineerde establishment. Een halve eeuw later zijn de voetbalsters van toen daar nog altijd gedesillusioneerd door.

Voor meer informatie, tickets en tijden, klik hier.

Let the Canary Sing
In de jaren tachtig scoorde de Amerikaanse Cyndi Lauper (1953) wereldhits met Girls Just Want to Have Fun, True Colors en Time after Time. Met haar bontgekleurde haar en meisjesachtige kleding maakte ze een bijna kinderlijke indruk. Achter deze façade schuilt echter een strijdster die zich inzet voor emancipatie en abortus, en die zich uitspreekt tegen racisme en genderdiscriminatie.

(tekst gaat door onder afbeelding)
2129_P_M_Bruce_Ando_CL_in_Polka_dot_dress_6_kopie.jpg

De muziekdocumentaire Let the Canary Sing is een energiek portret van deze veelzijdige zangeres en actrice. Bekende artiesten, onder wie Boy George, geven hun kijk op haar muzikale talent, haar unieke stemgeluid en haar activisme. Zo bestempelt feministe en journaliste Gloria Steinem het nummer Girls Just Want to Have Fun als een ‘anthem voor jonge feministen’.

Voor meer informatie, tickets en tijden, klik hier.

#Racegirl– Das Comeback der Sophia Flörsch
De Duitse autocoureur Sophia Flörsch (2000) begon op vijfjarige leeftijd met karten en nam tussen 2008 en 2014 deel aan diverse kartevenementen. In 2015 won ze als jongste coureur ooit een race in het Ginetta Junior Championship. In 2016 stapte Flörsch over naar Formule-racing. Ze behaalde een aantal podiumplaatsen, maar kampte met gebrek aan sponsorgelden waardoor ze niet altijd genoeg races kon rijden om zich te klasseren.

Tijdens de Grand Prix van Macau in november 2018 maakte ze een zware crash mee. De documentaire #Racegirl – Das Comeback der Sophia Flörsch volgt haar revalidatieproces en toont hoe ze al na 106 dagen weer deelneemt aan het Formule Regional European Championship.

De strijdlust en veerkracht van Flörsch, die zich op sociale media profileert als #racegirl, zijn niet alleen voor topsporters inspirerend, maar voor iedereen die durft te pionieren in een wereld die in eerste instantie niet voor hen lijkt weggelegd.

Voor meer informatie, tickets en tijden, klik hier.

Meer zien?
In IDFA Pathways zijn documentaires gerubriceerd op thema en perspectief. In de categorie Sisters vind je documentaires waarin liefde, zorg en steun tussen vrouwen wereldwijd centraal staan. De films in de categorie Queer bieden met uiteenlopende onderwerpen een prikkelende en vaak grappige kijk op de buitengewone levens van queer mensen en alles wat daar doodnormaal aan is.

LOVER Tipt verschijnt met enige regelmaat. De vorige edities vind je op onze website in de rubriek Recensies & Tips.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.