Luchtigheid en duisternis - recensie van Ginny & Georgia

Ginny and Georgia
Ginny and Georgia
Wendy Hardeveld (secretaris)

Voor de fans van The Girlmore Girls is er nu de serie Ginny & Georgia, een dramedy waarvan de eerste twee seizoenen, met tien afleveringen elk, op Netflix staan. De serie is echter een stuk serieuzer en duisterder dan The Girlmore Girls. Zo is Ginny half wit, half zwart en dat wordt mooi uitgewerkt en deed me terugdenken aan mijn jeugd, als meisje van Surinaamse afkomst in Nederland.

Ginny & Georgia lijkt in eerste instantie een luchtige tienerserie over een impulsieve voormalige tienermoeder en haar vijftienjarige tienerdochter. Net als in The Girlmore Girls is moeder Georgia het prettig gestoorde type en dochter Ginny een serieus meisje dat haar best doet op school. Georgia zegt zelfs tegen Ginny dat zij The Girlmore Girls zijn en voor fans van The Girlmore Girls is deze serie zeker een aanrader.

Het gezin van moeder Georgia, dochter Ginny en Ginny’s halfbroertje Austin is veel door de hele VS verhuisd. Het verleden van Georgia is erg mysterieus, maar duidelijk is wel dat het niet florissant is. Georgia heeft er alles, maar dan ook echt alles voor over om te zorgen dat haar kinderen een betere jeugd hebben dan zij had. Ze laat zich daarbij niet belemmeren door de wet. Georgia is een prachtige vrouw, een lookalike van Julia Roberts, die de mannen om haar vinger windt. Ze heeft ook veel mannen achter zich gelaten, zoals beide vaders van haar kinderen. Haar meest recente echtgenoot is onder verdachte omstandigheden, namelijk met een auto-ongeluk, om het leven gekomen, waardoor zijn ex-vrouw een privédetective achter haar aan stuurt. Georgia heeft veel geheimen, zo verstopt ze brieven die Austins vader vanuit de gevangenis naar Austin stuurt. Als Ginny en Austin deze brieven vinden, laat Ginny Austin zijn vader schrijven en raakt Georgia helemaal in paniek omdat Georgia hun adres aan Austins vader heeft gegeven. Waar is Georgia zo bang voor? Waarom mag Austins vader niet weten waar ze wonen?

De serie begint als het gezin, na de dood van Georgia’s echtgenoot, in het kleine dorpje Wellsbury in Massachusetts gaat wonen. Ginny en Austin moeten hun weg zien te vinden op hun nieuwe scholen en Georgia vindt op Erin Brockovich-achtige wijze een baan bij de knappe burgemeester Paul, waarmee zij al snel een relatie krijgt. Georgia is erg sekspositief, wat zeer verfrissend is. Ze beschikt over een gehele collectie vibrators en geniet openlijk van haar seksualiteit. Ginny maakt vrienden op de middelbare school en belandt in een driehoeksrelatie met Hunter en Marcus. Gelukkig heeft Georgia hier alle begrip voor, misschien omdat zij zelf ook in een driehoeksrelatie belandt met Ginny's vader Zion en Paul. Ook worstelt Ginny met haar halfzwarte identiteit. Haar vader is namelijk zwart en dat is een stuk van haar leven waar haar moeder haar niet bij kan helpen, hoe goed zij het ook bedoelt. Ginny heeft commentaar op de witte literatuur die ze moet lezen voor haar geavanceerde Engelse literatuurklas, ze ligt hierdoor regelmatig in de clinch met haar leraar. Op Halloween verkleedt ze zich als Britney Spears en een zwart meisje levert dan het commentaar dat ze het witste zwarte meisje is dat ze ooit heeft gezien. De zwarte meisjes merken op dat zij niet wit genoeg zijn om zich als Britney Spears te kunnen verkleden. Voor mij is dat erg herkenbaar. Ik ben zelf, zoals eerder gezegd, van Surinaamse afkomst en toen ik klein was, zag ik altijd witte kinderen in de miniplaybackshow Tina Turner, Whitney Houston, Michael Jackson en Prince playbacken en donker geschminkt worden, maar de donkere kinderen mochten altijd alleen maar donkere artiesten nadoen en werden nooit wit geschminkt. Ik heb me altijd afgevraagd waarom wij nooit wit werden geschminkt en ik weet tot op de dag van vandaag het antwoord niet. Ik heb zelf ook weleens iemand geplaybackt en durfde dan nooit een witte artiest te playbacken, de 'witste' persoon die ik ooit heb geplaybackt was Slash van Guns n' Roses (die half zwart is). Ginny is op zoek naar haar zwarte identiteit en vindt daarbij aansluiting bij zwarte kinderen op school.

Ginny & Georgia begint als een doorsnee tienerdrama, maar Georgia wordt achtervolgd door de eerder genoemde privédetective die ook Ginny lastigvalt. Ginny gaat op onderzoek uit nadat de privédetective haar benadert. In flashbacks wordt, gedurende de hele serie, langzaam het problematische verleden van Georgia ontrafeld. Een zus van van Georgia, die Ginny nog niet kent, komt plotseling samen met haar zoon opdagen en maakt Ginny achterdochtig ten opzichte van haar moeders verleden, waardoor de relatie tussen Ginny en Georgia onder druk komt te staan. Seizoen één eindigt met een enorme cliffhanger die bevredigend in seizoen twee wordt uitgewerkt. In seizoen twee maken we onder meer kennis met de vader van Austin, die het leven van Georgia aardig lijkt te verzieken en wordt duidelijk waarom Georgia in seizoen één in paniek raakte, toen Ginny hun adres naar hem stuurde. De spanningen in het leven van Ginny hebben invloed op haar mentale gezondheid. Ze heeft het gevoel dat ze daar met niemand over kan praten en om van de spanningen af te komen, pijnigt ze zichzelf door zichzelf te branden. De southern Georgia vind psychologen en psychiaters maar onzin en weet niet goed hoe ze met dit probleem om moet gaan. Gelukkig heeft Ginny ook haar vader nog, die haar kan helpen waar haar moeder tekortschiet. Ook de mentale problemen van Ginny worden goed uitgediept.

Ginny & Georgia is een ogenschijnlijk luchtige, maar serieuze serie waarin thema's als sekspositiviteit, van gemengde afkomst zijn en mentale gezondheid op een integere wijze worden behandeld. Door het mysterieuze verleden van Georgia wordt de serie ook steeds spannender. Zeker na de enorme cliffhanger van seizoen twee, kijk ik uit naar seizoen drie om te zien hoe het met Ginny, Georgia en alle andere goed uitgewerkte personages verder gaat.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.