Movies that Matter 2021

Movies that Matter 2021
Movies that Matter 2021
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

Van 16 tot en met 25 april vindt het jaarlijkse festival Movies that Matter plaats. Dit internationale film- en debatfestival presenteert een programma met 30 nationale en internationale premières en een breed scala aan verdiepingsprogramma’s waarin mensenrechten centraal staan. Ook de positie van vrouwen heeft een belangrijke plek.

Wereldwijd komen vrouwen nog altijd onevenredig veel in aanraking met onderdrukking en ongelijkheid. Movies that Matter 2021 toont een aantal films van en met vrouwen die opstaan tegen onrechtvaardige wetten, hun eigen stem laten horen en elk op hun eigen manier breken met het patriarchaat.

The Dilemma of Desire
De clitoris is het enige lichaamsdeel dat uitsluitend bedoeld is voor genot. Ondanks die eenduidige functie hebben veel mensen geen idee hoe ze werkt of eruitziet. In medische handboeken wordt de penis tot in detail behandeld, maar de clitoris vaak genegeerd. Of zoals neurowetenschapper Stacey Dutton zegt: ‘De clitoris is eigenlijk bijzaak.’

De documentaire The Dilemma of Desire van regisseuse Maria Finitzo neemt je mee op een fascinerende en provocatieve reis en laat je onder meer kennismaken met conceptueel kunstenares Sophia Wallace, wier Cliteracy Project veel mythes over vrouwelijke seksualiteit aanpakt. Samen met ontwerper Ti Chang, die alternatieven bedenkt voor de conventionele vibrator, en vele anderen toont ze de complexiteit van vrouwelijk seksueel genot en het belang van vreugdevolle seksualiteit.

Petite Fille
De 7-jarige Sasha is geboren in het lichaam van een jongen. Ze voelt zich echter helemaal geen jongen: Sasha is een meisje. Haar ouders doen er alles aan om haar jeugd zo gelukkig mogelijk te maken, maar de school wil Sasha niet als meisje zien. Petite Fille is een warme documentaire over identiteit en acceptatie. ‘Als ik groot ben, word ik een meisje’, zei Sasha toen ze nog maar drie jaar oud was. Toen haar moeder Karine vertelde dat dat niet kon, brak Sasha’s hart. Die tranen motiveerden Karine om haar dochter geaccepteerd te krijgen precies zoals ze is.

In een prachtige en tedere stijl observeert regisseur Sébastien Lifshitz Sasha terwijl ze speelt en balletlessen volgt. Als kijker kom je heel dicht bij Sasha’s emoties en gezichtspunt te staan. Wanneer het schoolhoofd en de docenten op school Sasha niet als meisje willen behandelen, weigert Karine zich daarbij neer te leggen.

Dying to Divorce
Femicide in Turkije neemt toe en meer dan één op de drie Turkse vrouwen is slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Moedige Turkse activisten en advocaten eisen gerechtigheid voor de slachtoffers. Sinds de mislukte couppoging van 2016 wordt hun werk echter steeds gevaarlijker.

Arzu werd gedwongen te trouwen toen ze 14 jaar was. Toen ze erachter kwam dat haar man een minnares had, wilde ze scheiden. Hij deed alsof hij meewerkte, maar trok ineens een pistool, dwong haar op de grond te liggen en schoot haar in haar armen en benen. ‘Ik schiet niet om je te doden’, zei hij. ‘Ik wil je alleen laten kruipen.’ Vaak krijgen de daders van dergelijke aanvallen in Turkije een verminderde straf - of helemaal geen straf. Als de rechter het gevoel heeft dat het slachtoffer haar man heeft ‘geprovoceerd’, bijvoorbeeld door ongehoorzaam te zijn, kan de dader vaak op coulance rekenen.

De moedige activistengroep ‘Wij Zullen Femicide Stoppen’ is vastbesloten iets aan dit schandaal te doen. De documentaire Dying to Divorce van regisseuse Chloe Fairweather volgt deze groep tijdens hun werk voor Arzu en voor Kübra, een succesvolle tv-presentatrice die verlamd is na mishandeling door haar man. Na een mislukte staatsgreep, gaat in 2016 de conservatieve regering achter iedereen aan die ze als vijand van de staat bestempelt, onder wie vrouwen die hun rechten opeisen.

Vrouwelijke activisten in de spotlight
Onderdeel van Movies that Matter is het Activist-programma, dat wordt georganiseerd in samenwerking met Amnesty International. Dit programma biedt activisten van over de hele wereld een podium. Dit jaar zijn de acht hoofdrollen in de documentaires weggelegd voor vrouwen. Teodora uit de documentaire Fly So Far werd ten onrechte veroordeeld voor moord, nadat haar baby doodgeboren werd. Sindsdien strijdt zij voor vrijheid en vrouwenrechten in El Salvador. In The People vs. Agent Orange heeft Tran To Nga na vijftig jaar misschien wel de laatste kans om iets te doen tegen de maker van het giftige ontbladeringsmiddel Agent Orange, waardoor ze haar kind verloor.

Het Movies that Matter Festival 2021 vindt dit jaar online plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 25 april. Het volledige programma is online te zien, inclusief verdiepingsprogramma’s en Q&A’s. Meer informatie en tickets vind je op de website van Movies that Matter.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op Twitter, InstagramLinkedin en Facebook