Recensie: Pam & Tommy

Pam en Tommy press photo HULU
Pam en Tommy press photo HULU
Wendy Hardeveld (secretaris)

De serie Pam & Tommy speelt zich af in de begindagen van het internet. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de sekstape van celebrities Pamela Anderson en Tommy Lee. Hun homevideo werd gestolen, belandde op het internet en zorgde voor wereldwijde ophef.  

Toen Pamela Anderson en Tommy Lee elkaar in het midden van de jaren negentig ontmoetten, waren ze beiden al wereldberoemd. Actrice Anderson schitterde in de populaire serie Baywatch en op posterformaat in menig morsige jongenskamer. Drummer Lee had een bedenkelijke reputatie als, eufemistisch gezegd, ‘enfant terrible’ door zijn drugs- en alcoholgebruik en gewelddadige uitbarstingen. De roddelpers smulde van dit celebrity-koppel.

Kort na hun huwelijk in 1995 werd een homevideo uit hun huis gestolen. Het filmpje met privébeelden van het stel kwam al snel in de publiciteit terecht en werd een wereldwijde bestseller. Het ruïneerde de reputatie van Pamela Anderson. Tommy Lee had beduidend minder last van imagoschade, zelfs niet na zijn veroordeling tot gevangenisstraf vanwege partnergeweld tegen Anderson in 1998.

In 2014 publiceerde journaliste Amanda Chicago Lewis Pam And Tommy: The Untold Story Of The World’s Most Infamous Sextape. Hierin ontrafelt ze het verloop van de gebeurtenissen en beschrijft ze hoe sensatiezucht, vooringenomenheid en misogynie het leven van Anderson verwoestte. De achtdelige serie Pam & Tommy (Disney+), met Lily James en Sebastian Stan in de hoofdrol, is gebaseerd op dit Rolling Stone-artikel.

Destijds, bijna dertig jaar geleden, heb ik niet zoveel meegekregen van de ophef. Het leek me bovendien niet zo’n ramp: wie doet er nou moeilijk over getrouwde mensen die vanilleseks met elkaar hebben? Tien Emmy-nominaties en één gewonnen Emmy wekten echter mijn nieuwsgierigheid en ik besloot toch te kijken. Van tevoren verwachtte ik een luchtige serie, maar al snel werd duidelijk dat er vanuit feministisch perspectief veel te zeggen valt over de kwestie.

Toen de tape openbaar werd gemaakt, besefte Anderson meteen de impact ervan en hoe moeilijk zij het erdoor zou krijgen. De mannen om haar heen, inclusief Lee, bagatelliseerden het. Ze kreeg helaas gelijk: Anderson werd geslutshamed, terwijl Lee voornamelijk complimenten kreeg voor het formaat van zijn penis.

In de serie is te zien hoe Pamela keer op keer niet serieus wordt genomen. Herhaaldelijk wordt haar ‘nee’ niet gerespecteerd en bepalen mannen wat zij moet doen. Haar relatie met Tommy begint met stalking en ontaardt in partnergeweld. Een advocaat noemt haar een prostituee, omdat ze naakt heeft geposeerd voor Playboy. Haar imago als sekssymbool werd als verzachtende omstandigheid gezien voor de inbreuk op haar privacy: het stelen en - zonder toestemming - verspreiden van privévideo-opnames.

Het centrale thema in de serie is instemming ofwel consent - beter gezegd: het ontbreken daarvan - iets wat de mannen in Anderson’s omgeving maar niet willen begrijpen. De serie is een aaneenschakeling van vernederingen en pijnlijke momenten voor haar. Hoe wrang is het daarom dat de serie zonder haar instemming is gemaakt.

Pam & Tommy vertelt een tragisch verhaal over slutshaming en victimblaming van bijna dertig jaar geleden en is pijnlijk actueel.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.