Girlsday 2018

JCamargo
JCamargo
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

Op 12 april aanstaande vindt de jaarlijkse Girlsday plaats. Die dag openen zo’n 350 bedrijven en organisaties in heel Nederland hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar om hen kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. De meisjes nemen deel aan interessante activiteiten die speciaal voor hen worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. Natuurlijk leren zij ook de vrouwelijke medewerkers die in de bedrijven werken kennen. Een recordaantal van ruim 11.000 meisjes heeft zich inmiddels voor dit evenement aangemeld.

In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor be?ta, techniek en ICT. Om de participatie van vrouwen en meisjes in deze sectoren te vergroten, organiseert VHTO verschillende activiteiten, waaronder Girlsday. Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen. Sterker nog, zij weten vaak helemaal niet welke opleidingen en beroepen er bestaan. Doordat meisjes geen vrouwen kennen die in deze sectoren werken, hebben ze hier geen goed beeld van. En onbekend maakt onbemind. Deelname van een bedrijf aan Girlsday kan helpen de blik van deze meisjes op bèta, techniek en ICT te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden. Girlsday laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en ICT van dichtbij beleven.

Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. En de meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden. In Leeuwarden gaan meisjes bijvoorbeeld zelf water reinigen, meisjes in Amsterdam zijn voor een dag theatertechnicus en in Wijchen zetten meisjes zelf een Formule 1-wagen in elkaar. Andere voorbeelden van Girlsday- activiteiten zijn: games maken, lasersnijden, vluchtsimulaties uitvoeren en badkamers installeren.

Diversiteit loont
Bedrijven die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan Girlsday, hebben ervaren dat de betrokkenheid en de bereidheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is. Bovendien dringt bij steeds meer bedrijven het besef door dat genderdiversiteit op de werkvloer zorgt voor betere resultaten. Het wordt als positief ervaren om contacten met scholen in de omgeving te onderhouden en het maatschappelijke engagement dat uit deelname blijkt is positief voor het bedrijfsimago.

Oorsprong
De oorsprong van Girlsday ligt in de VS, waar bedrijven sinds 1993 jaarlijks een dag organiseren voor dochters van hun werknemers. Doel van deze dag is de waarde van een goede opleiding en de mogelijkheden voor de toekomst aan meisjes te laten zien. 

Girlsday is ook in Duitsland al jaren een groot succes. In 2001 vond in Duitsland de eerste Girls'Day - Mädchen-Zukunftstag plaats. Vele landen volgden dit initiatief. Momenteel vinden ook in Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Polen en Kosovo Girlsdays plaats. Girlsday 2018 wordt in Nederland georganiseerd door VHTO in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu.

Kick-off
Minister Ingrid van Engelshoven van OCW opent op donderdag 12 april samen met 75 meisjes Girlsday 2018. Na dit sein starten in het hele land Girlsday-activiteiten. De Kick-off vindt dit jaar plaats is bij bouwbedrijf BAM bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De meisjes gaan hier aan de slag met de nieuwste BIM-technologie, gaan glasvezel lassen en maken kennis met de HoloLens, een ‘mixed reality’-bril waardoor de echte wereld gecombineerd wordt met virtuele informatie. In de bouw wordt de HoloLens gebruikt voor digitale werkinstructies. Ook leren de meisjes over andere technologische innovaties in de bouw, zoals zelfhelend beton, duurzame energiewegen en de inzet van drones.

Social media
De activiteiten van Girlsday 2018 zijn te volgen via Twitter #Girlsday2018, Facebook en Instagram.