Het is waar! Het bestaat! De vrouwelijke erectie!

redactie • 10 aug 2015

We moesten er even op wachten, want ook Vuile Lakens had een korte zomerstop. Maar gelukkig, onze favoriete podcast van Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde over seks, het vrouwelijke lichaam en alles wat je er niet over wist maar altijd al wilde weten, is terug. En de nieuwste aflevering is het wachten meer dan waard, want hij valt in de laatste categorie. Want zeg nou zelf: je hebt toch altijd al willen weten dat er zoiets als de vrouwelijke erectie bestaat?

Eigenlijk is het een onvermijdelijke conclusie die Debruyne en Van Ertvelde trekken. Het bestaan van de vrouwelijke erectie is het logische gevolg van de ontdekking dat de clitoris een orgaan is, een orgaan dat op dezelfde manier reageert als de penis. Met een kort overzicht van de anatomische geschiedenis legt Vuile Lakens uit waarom het zolang heeft geduurd voordat de medische wetenschap ontdekte dat de clitoris een orgaan was als de penis. Daarna gaan ze in op de consequenties die dat heeft voor onze opvattingen over de vrouwelijke seksualiteit. Met een flink aantal mythen wordt korte metten gemaakt. Want we mogen dan een erectie kunnen hebben dames, maar een vaginaal orgasme en een G-spot hebben we niet. Het is allemaal dezelfde clitoris.

‘Aangenaam broeierige sensaties en uiterst gevoelige plekjes van ons lichaam, kregen ineens een erg logische verklaring toen we leerden hoe onze clitoris er écht uitziet. Noem dat ding nooit nog een knopje, want de clitoris blijkt een heus orgaan. Een orgaan dat de medische wereld doorheen de geschiedenis vakkundig heeft weggemoffeld, en waar we dus eigenlijk nog niet zo bijster veel over weten. Maar laat dat vooral de pret niet drukken,’ zeggen Van Ertvelde en deBruyne er zelf over. Aan het woord komen verder ook nog seksuoloog Wim Slabbinck en dichteres Lies Van Gasse. De podcast kun je beluisteren via onderstaande link, maar neem vooral ook een kijkje onder de fijne linkjes die Vuile Lakens heeft toegevoegd en die bomvol interessante kennis over de clitoris staan.

Vuile Lakens Podcast: Aflevering 2 - De vrouwelijke erectie